Бюджетът на община Кърджали за 2022 година е кризисен,  но

...
Бюджетът на община Кърджали за 2022 година е кризисен,  но
Коментари Харесай

Д-р инж. Хасан Азис: Бюджетът на община Кърджали за 2022 година е кризисен, но и социален и инвестиционен

Бюджетът на община Кърджали за 2022 година е спешен,  но и обществен и капиталов.

Така дефинира планът за финансовата рамка за 2022 година кметът доктор инж. Хасан Азис по време на публичното разискване, което се организира пред цялостната зала на Бизнесинкубатора през вчерашния ден. Гости на форума бе представителна група от турския град Чорлу отпред с кмета му Ахмет Саръкурт, която гостува на Кърджали във връзка плануваното за през днешния ден сключване на Протокола и Споразумение за съдействие при даване на електронни административни услуги.

Проектът за Бюджет 22 на община Кърджали бе показан от финансовия специалист в общинската администрация Зина Касабова. Преди да направи това, тя акцентира, че макрорамката на план-сметката е обусловена от рискови фактори. Сред тях са късното приемане на бюджета за страната в годината, за която се отнася, продължаващата към този момент 2 години КОВИД пандемия, рецесията подбудена от растежа на цените на енергоносителите с най-малко 250 %, както и на строителните материали, войната в Украйна, която води след себе си филантропична и икономическа рецесия.

От ревюто на Зина Касабова стана ясно, че финансовата рамка за актуалната година възлиза на 88 880 000 лева, като нарастването му спрямо началния проект за 2021 година е с над 17 %. Средствата от Централния бюджет за 2022г. са 62 475 260 лева, а от локални доходи – 20 266 140 лева Остатъкът по банкови сметки от 2021 година възлиза на 6 138 600 лева, е посочено още в докладната.

Планираните разноски също са в размер на 88 880 000 лева, като 60 % са за държавни действия, 39 % за общински и 1 % за дофинансиране. През 2022 година община Кърджали възнамерява да работи по 16 плана, финансирани със средства от Европейския съюз в размер на 7 374 895 лева

След като финансовата рамка на плана за Бюджет 2022 бе показана постъпиха и няколко оферти от участващи в публичното разискване. Сред тях – заделяне на средства за създаване на буферни паркинги, велоалеи, средства за водоснабдяване на микрорайон Перперек, създаване на осветяване на няколко улици в кв. „ Веселчане “. По-късно стана ясно, че множеството от направените оферти са заложени в плана за Бюджет 2022.

„ Това е бюджет по време на рецесия. Но също мога да кажа, че бюджет 2022 е спешен, само че все пак – обществен и капиталов ”, разяснява кметът доктор инж. Хасан Азис.

В момента община Кърджали дава 13 обществени услуги, стартира реализацията на още 5, за близо 4 милиона лв.. Така ние доближаваме по наши планове и прогнози до 4500 души. По този метод се опитваме да преобразуваме спешния бюджет в обществен, акцентира градоначалникът. Той заяви, че община Кърджали започва една нова обществена услуга, напълно финансирана от общинския бюджет, обвързвана с предварителна защита на здравето в дребните обитаеми места посредством ангажиране на здравни служащи, дружно и с БЛС и със Съюза на медицинските сестри, с университетските лечебни заведения в страната и чужбина. Надяваме се на поддръжката на целия Общински съвет, сподели доктор инж. Хасан Азис.

Той обоснова и изказванието си че Бюджет 2022 година е и капиталов. „ Независимо от компликациите и икономическото положение на общината, ние би трябвало да приключим с няколко тематики, по които работим в последното десетилетие. Трябва да приключим през тази година с тематиката водоснабдяване. Има още няколко обитаеми места в община Кърджали, които са без водоснабдяване. Все още чакат вода селата Болярци, възстановяване на водоснабдяването в Черна канара, Долна Бленика. Тази и идната година ние би трябвало да приключим с тематиката за с осветлението. 60-70 % от въпроса с осветлението е позволен. Предстои да разгадаем казуса с подземната инфраструктура на осветлението ”, разяснява кметът. По думите му ще бъдат построени още и 5 просветителни центъра в детски градини и учебни заведения. Ще има нова детска градина във „ Възрожденци ” и детска ясла в постройката на филиала на МГУ. „ А филиала го преместваме в ПГ по селскостопанско. За учебното заведение „ Георги Бенковски ” също сме намерили средства ”, сподели доктор инж. Хасан Азис.

Той изрази вяра и за привършване с плана за осведомителния център и залата за съвещание на Общинския съвет. Няма по какъв начин да не кажа, че към този момент сме почнали плана за построяването в най-кратки периоди на приюта за бездомни кучета. В развой на планиране сме с Тракийскиия университет в Стара Загора, сподели още градоначалника. Накрая заключи, че в капиталовата стратегия на община Кърджали за 2022 година са заложени близо 20 милиона лв. европейски средства.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР